Jó ha tudod!

Az édesburgonya vagy más néven batáta a világ számos részén alapvető élelmiszer. Főként gumójáért termesztjük, de zsenge leveleit is sokak kedvelik, melyben számos vitamin, ahogyan a gumójában is megtalálható. Tiszta vitaminbomba a szervezetnek. 

Az USA-ban a legkedveltebb és legismertebb a sütőtök ízéhez hasonlító, zamatosabb narancssárga húsú változatok.

Az Ázsiai piacokon a lila húsú, krémes belsőjű picit a gesztenye ízére hajazó van elterjedve mely sütve édesebb a társainál.

Európa déli részein pedig a nem túl édes a rendes burgonyához hasonlító fehér húsú az elterjedtebb.

Egészségre gyakorolt hatása:

Aki már ”kapcsolatba került” az édesburgonyával, vagy csak olvasott utána egészen biztos hallotta, hogy számos egészségre gyakorolt pozitív hatással rendelkezik.

A fajták között beltartalmi értékekre vonatkozóan szinte nincs különbség, az ízek változatosságán kívül.

A sárga húsú nagy mennyiségű béta-karotint tartalmaz hasonlóan a sárgarépához. A vitamin tartalmának köszönhetően nagy szerepet játszik az immunrendszer védelmében, nem utolsó sorban az A vitamin köztudottan a látáshoz elengedhetetlen forrásunk.

A lila húsú hasonlóan a céklához antioxidánsaival a szervezetünkben semlegesíti a szabadgyököket, ami rendkívüli a daganatmegelőzésében.

Mit tud még az édesburi?

Kitűnő forrásai a B1,-B2,-B9 vitaminoknak, magnéziumnak, mangánnak és káliumnak.

Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, cukotbetegség, szívbetegség kockázatát.

Cukorbetegség:

Az édesburgonya alacsony glikémiás indexű és egy a közelmúltban végzett kutatás azt mutatja, hogy egyensúlyba hozza a vércukorszintet és kezeli az inzulinrezisztenciát.

Az édesburgonya rostjai igen jelentősek szervezetünk számára. Ennek köszönhetően, hogy magas rosttartalommal bír, akár még a 2-es típusú cukorbetegeknél is javulhat a vércukorszint valamint az inzulinszint.

Vérnyomás:

Az alacsony nátriumbevitel alappillére a vérnyomás csökkentéséhez. Viszont a káliumbevitel ezzel arányosan ugyanilyen fontossággal bír. Egy közepes méretű batáta ebből az ásványból körülbelül 542 milligrammot tartalmaz.

Daganat:

A fiatalabb férfiak körében védő szerepet játszhat, mivel a béta-karotinban gazdag táplálkozás segíthet a prosztatarák ellen. A béta-karotinból kimutatták, hogy fordított összefüggésben van a vastagbélrák kialakulásával kapcsolatban.

Emésztés:

A magas rosttartalom miatt az édesburgonya segít az emésztésben, segít a székrekedés megelőzésében.

 

Immunitás és gyulladások:

 

Az olyan ételek mint az édesburgonya melyek C-vitaminban, béta-karotinban gazdag fokozzák az immunrendszer működését. A kolin szintén egyik fontos összetevője mely csökkenti a krónikus gyulladásokat a szervezetben és véd a szívbetegségek ellen. Ezek mellett segíti az alvást, agyserkentő hatásával segít a tanulásban.

Található még benne quercetin is mely gondoskodik az alacsony koleszterinről.

Ha vásárlás előtt állsz vagy saját betakarításod ”gyümölcsét” tartod kezedben minden esetben jó ha tudod milyen módon tárold batátáid. 

Első és legfontosabb –főként a téli időszakban kiemelten nagyobb figyelmet érdemes fordítani tárolására-, hogy az édesburgonya egyáltalán nem kedveli és nem is tűri jól a hideget!

A tárolásához szükséges egy olyan helyiség ahol 14°C állandó hőmérsékletet tudunk biztosítani.

12°C alatt semmiképp ne tartsuk! 20°C fölött sem ideális mivel csírázásnak indul.

Hűtőszekrényből, fűtetlen helyiségből azonnal menekítsed! 

Ha a fentiekben sorolt körülmények biztosítottak, akkor akár 8 hónapig is elállhatnak batátáid. Ha viszont részlegesen sikerülne a feltételek megvalósítása, akkor inkább olyan mennyiséget szerezz be, ami előreláthatólag pár héten belül felhasználsz.

Május közepétől kezdjük szállítani rendelési sorrendben. Előtte mindenképpen fogunk egy e-mailt küldeni a kiszállítás pontos időpontjáról.

A palántákat a kézbesítés után azonnal vegyük ki, locsoljuk meg, hisz a szállítás során sem vizet sem természetes fény nem éri. Mi a csomagolásakor közvetlen is csak minimálisan vagy legtöbbször semennyire sem locsoljuk meg, hogy a tápkockák ne áztassák el a dobozt ez által stabil marad, és sérülésmentesek palántáid. 

Az ültetés napjáig meleg és napfényes helyre tegyük.

Mikor?

Mivel a batáta imádja a meleget, hisz trópusi növényről van szó ezért május közepétől semmiképp sem érdemes hamarabb, hiszen ki is pusztulhat az ültetvényük a reggeli hidegben. Tehát legyünk körültekintőek ha a hosszútávú előrejelzések szerint 10°C alá az éjszakai hőmérséklet már nem esik akkor optimálissá válik az ültetéshez az időjárás.

Milyen talajba?

Megfelelően előkészített, gyommentes talajba palántázzunk. A talajfertőtlenítés fontos a pajorok, férgek ellen, melyek kárt okozhatnak ültetvényünkben.

Szinte minden talajtípuson termeszthető, de leginkább a lazább homokos szerkezetű talajt kedveli. Ezen a talajon lesz nagyobb terméshozamunk és szép gumóink. Betakarításnál is kedvezőbb előnyök szólnak mellette.

De a kötöttebb talajon ültetőknek sem kell megijedniük, ott viszont tápanyagban gazdagabb a talaj számára, locsolás szempontjából is tovább tartja a nedvességet, illetve ott is láttunk már szép hozammal bíró betakarításokat.

Az ültetés során a sortávolság 1m tövek távolsága 25-30 cm. Az ültetésre kijelölt helyen fúrjunk olyan mélységű lyukakat, melyből palántáink legfelső levelei legyenek a felszín felett. Majd az ültetés után jól locsoljuk be őket. Ezáltal hamar megindul a gyökeresedés. Ha a talaj hőmérséklete eléri a 15°C megkezdődik a növény intenzív növekedése. Ültetéstől számítva folyamatosan talajnedvesen tartjuk a földet. Erre a legmegfelelőbb a csepegtetőrendszer, de bármilyen más módszer is tökéletes.

 

BETAKARÍTÁS

Augusztus második felétől vizsgálhatjuk a töveink alatt, hogyan fejlődnek gumóink.

Megfelelő éghajlati viszonyok mellett ez az időszak /kiültetéstől számítva 100-120 nap/ legkésőbb október közepéig meg kell, hogy történjen a betakarítás. Itt is muszáj megemlítenünk, hogy rendkívül melegigényes figyeljük az időjárás előrejelzéseket! 10°C alatti hőmérsékleten megfázik, tárolásának időtartama csökken!

A betakarítást a levélzet eltávolításával kell kezdenünk. A gumók a szerteágazó gyökérzetből alakulnak ki. Ezért, hogy sérülésmentesen tudjuk felszedni, nagyon oda kell figyelni. A kézi felszedést javasoljuk, felszedés előtt a talajt 30-40 cm mélyen meglazítjuk, ezután könnyen kiszedhető.

Felszedés után megmossuk, letördeljük a gyökérmaradványokat, hogy minél kevesebb sérülést okozzunk!

A gumón keletkezett sebeket begyógyítjuk, ezért a termést 3-5 napra meleg 30-33 fokos helyiségbe kell tenni.