EGÉSZBEN SÜLT ÉDESBURGONYA

Recipe by ÉdesburgonyavilágCourse: Receptek
Adagok

4

adagok
Előkészítési idő

10

minutes
Főzési idő

1

hour 

Bár elkészítési módját tekintve olyan, mint a krumpli, kalóriatartalma mégis alacsonyabb, ezért diétázóknak remek választás. Az édesburgonya vitaminokban is dúskál, de ásványi anyagokban sem szenved hiányt. A gyökérgumó húsának színe a fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, rózsaszín és vörös. A legkedveltebb batáta a sárga húsú, ami zamatában hasonlít a sárgarépához és a sütőtökhöz, a lilát inkább az ínyencek éltetik, az aromájában a gesztenyére hasonlít, a fehér pedig édes, de nem annyira markáns ízű.

Hozzávalók

  • 4 db édesburgonya

  • 4 ek vaj

  • só és bors ízlés szerint

Elkészítési lépések

  • Az édesburgonyákat héjastól, folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra.
  • Az egészben hagyott batátákat minden oldalukon villával szurkáljuk meg, majd csomagoljuk ezüstpapírba. Helyezzük tepsibe a burgonyákat, majd toljuk 180 fokos előmelegített sütőbe 50-60 percre, amíg teljesen megpuhulnak.
  • A megsült krumplikat óvatosan csomagoljuk ki az ezüstpapírból, a legjobb, ha edényfogó kesztyűt húzunk a kezünkre.
  • A kicsomagolt krumplikat kés segítségével hosszában hasítsuk végig, nyissuk szét annyira, hogy a belsejéhez hozzá lehessen férni. Villa segítségével kicsit túrjunk bele a krumpli húsába, majd sóval és borssal fűszerezzük, minden krumpli belsejébe 1 evőkanál vaj is kerüljön.