ÉDESKRUMPLIS TÓCSNI
Course: ReceptekDifficulty: KönnyűAdagok
4
adagokElőkészítési idő
30
minutesFőzési idő
40
minutesTócsni vagy latkesz, ez a reszelt krumplis, tojásos, lisztes finomság igazi éhségűző, gyorsan összedobható étel. Rengetegféle néven fut, többek között bodag, prósza vagy lapcsánka elnevezéssel is illetik.
Krumpli mellett vagy helyett sokan készítik sütőtökkel, céklával vagy akár karfiollal is. A latkesz egyébként a Hanukának, vagyis a Fény ünnepének egyik fő étele. Hanuka 8 napja alatt ugyanis olajban sült ételek kerülnek az asztalra, olyanok, mint a fánk és a tócsni.
Hozzávalók
22,5 dkg krumpli
22,5 dkg édesburgonya
fél fej hagyma
2 darab tojás
1 tk bors
Ízlés szerint olaj (Sütéshez)
1 marék petrezselyem
1 tk só
3 ek liszt
Elkészítési lépések
- Nagy lyukú reszelőn reszeljük le a krumplikat, és tegyük egy papírtörlőre, hogy a nedvességet felitassa.
- Egy nagy edényben keverjük össze a reszelt krumplit, az apróra vágott hagymát, az összeaprított petrezselymet, a tojást, a sót és a borsot.
- Egy villával óvatosan keverjük össze, és evőkanalanként adagoljuk hozzá a lisztet.
- Egy serpenyőben olajat forrósítunk, és kanállal kimért adagokban sütjük meg a tócsnikat, oldalanként 2-3 percig. A kész darabokat papírtörlőn csepegtessük le.